Coronavirusurile umane pot cauza de la simptome uşoare, similare răcelii comune, până la boli mai severe (precum MERS – sindromul respirator din orientul mijlociu și SARS – sindromul respirator acut sever).
Coronavirusurile umane se răspândesc prin picături de salivă (expulzate prin tuse și strănut), dar și prin contact personal neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână).
Virusul SARS-CoV-2 determină boala denumită COVID-19 (Coronavirus infectious disease – 2019), care are o perioadă medie de incubație de 5 – 6 zile, cu manifestări posibile în 2 – 14 zile.
Boala este caracterizată prin simptomatologie predominant respiratorie (febră, tuse, dificultăți de respirație), dar poate avea şi manifestări severe (pneumonie bilaterală interstițială), cu evoluție către insuficiență respiratorie.
Testele serologice sunt utilizate pentru a identifica expunerea persoanelor la virusul SARS-CoV-2 și arată răspunsul imun al organismului la infecția cauzată de virus, indiferent dacă pacientul a fost simptomatic sau nu. Experiența medicală dobândită în decursul anului de la declanșarea epidemiei a demonstrat că şi persoanele infectate asimptomatice pot infecta alți oameni.
Testele serologice pun în evidență prezența anticorpilor IgM sau IgG împotriva virusului, rezultatele acestor teste fiind importante în detectarea infecțiilor la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatici.
Rezultatele negative ale testelor serologice nu exclud infecția cu SARS-CoV-2, în special la cei care au fost în contact cu virusul.
Testele serologice au un rol important în lupta împotriva COVID-19, ajutând cadrele medicale să identifice persoanele care au fost expuse la virusul SARS CoV-2 și care au dezvoltat un răspuns imun.